Het is al dagen warm buiten. Als je toch door wil trainen is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Zo vul je het vocht dat je verliest weer aan. Dat is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je loopprestaties. Maar wanneer heb je genoeg gedronken?
Je verliest tijdens het hardlopen vocht doordat je zweet én via de lucht die je uitademt. Dat kan oplopen tot wel twee liter per uur (acht glazen water). De mate waarin je vocht verliest hangt uiteraard af van de buitentemperatuur en het inspanningsniveau. Ook verlies je mineralen als chloride, calcium, magnesium, sodium en kalium. Daardoor kunnen op den duur je spieren niet meer goed functioneren.
Hardlopen en water drinken: wat is nodig bij maximaal een uur lopen?
Ga je korter dan een uur hardlopen dan is het niet nodig om water mee te nemen. Je lichaam zal niet echt uitgedroogd raken. Door goed vooraf en achteraf te drinken, houd je je vochtniveau op peil. Het is raadzaam om een half uur voor je gaat sporten een tot twee glazen water te drinken. Als je terugkomt neem je een half tot een heel glas per kwartier dat je hebt gelopen. Loop je maximaal een uur dan kun je volstaan met water.
Hoeveel is nodig bij langer dan een uur lopen?
Ga je langer dan een uur hardlopen dan ligt, zeker bij warm weer, uitdroging op de loer. Het is dan belangrijk om ook tussentijds te drinken. Loop je echt een lange afstand bijvoorbeeld meer dan anderhalf uur dan is het ook nodig om isotone dranken te nemen, waarmee je je energievoorraad en elektrolyten aanvult.
Grote fout die veel mensen maken, is om in het eerste uur heel weinig te drinken en pas daarna water in grote hoeveelheden naar binnen te gieten. Dat is niet slim. Hoe beter je het vocht over de run verdeelt, hoe beter dat voor je lichaam is. Drink 350 tot 750 ml per uur en nooit meer dan een halve liter in één keer.
Wil je na het hardlopen je vochttekort aanvullen, ga dan op de weegschaal staan, voor en na het lopen. Het verschil maal anderhalf is wat je extra moet drinken. Zo weet je dus precies hoeveel je tekort komt.