3 tips om het hardlopen wél vol te houden

Heb je je nu al voor de vijfde keer ingeschreven voor een halve marathon zonder hem te lopen? Wil je minimaal drie keer per week hardlopen, maar houd je dat maar twee weken vol? Of ben je steeds van plan om een uur te rennen, maar geef je er al na een half uur de brui aan? Dan heb je deze tips nodig, zodat je nu eens wél doet wat je je hebt voorgenomen.

  1. Stel geen doelen, maar daden
    Ja, je moet doelen stellen om te weten waar je naar streeft. Maar ongetwijfeld heb je al gemerkt dat dat niet genoeg is. Want het is niet zo moeilijk om te bedenken dat je iedere keer aan het eind van het jaar een marathon wil lopen. Het gaat erom dat je in actie komt. Die actie bereik je door minutieus vast te leggen hoe je je doel wil bereiken. Bedenk op welke dagen van de week je gaat hardlopen, hoe laat en hoe ver. Het beste is het om dat op te schrijven en steeds af te strepen wat er gelukt is. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je hebt bereikt en ben je gemotiveerder om door te gaan. Schrijf dus op wat je wil bereiken en hoe je dat precies gaat aanpakken.
  2. Help jezelf een handje
    Verwacht niet dat al die discipline plots wél uit jezelf komt. Het lukte eerder ook niet dus het zal nu niet ineens vanzelf gaan. Het is geen schande om het jezelf gemakkelijker te maken. Wil je nu echt die halve marathon lopen? Schrijf je niet alleen in, boek tevens een hotel op de plaats van bestemming en het liefst ook al de reis ernaar toe. Zo heb je zoveel geld uitgegeven dat je eigenlijk niet meer terug kan. Wat ook helpt: bazuin het rond. Als je iedereen vertelt wat je plannen zijn, ben je best wel kansloos als het mislukt.
  3. Zorg voor een beloning
    Wij mensen kunnen maar moeilijk vooruit denken. Een van de belangrijkste redenen waarom onze goede voornemens steeds mislukken is, omdat we korte termijnplezier verkiezen boven lange termijntevredenheid. Omdat plezier hebben in het leven het aller belangrijkste is, moet je jezelf belonen. Dat kan op allerlei manieren. Heb je deze week keurig drie keer hardgelopen, geniet dan van een lange zondag in bed met Netflix. Denk van tevoren na over waar jij blij van wordt en stel dat in als beloning. Besef ook hoe fijn die beloning is en dat je dat heerlijke moment anders niet had gehad.