6 tips om hardlopen minder saai te maken

Hardlopen is op zichzelf natuurlijk niet heel erg spannend. Niet voor niets zijn er mensen die er een hartgrondige hekel aan hebben, juist omdat het zo saai is. Heb jij daar als beginnend loper ook last van of vind je het zelfs na jaren lopen nog steeds verdomde lastig om je niet dood te vervelen tijdens een run, dan hebben we hier 6 fijne tips voor je.

1. Zet muziek op

Het is de meest voor de hand liggende tip en misschien ook wel de belangrijkste: zet muziek op. Het leidt je gedachten af van de vele stappen die je nog moet zetten. Daarnaast hebben onderzoeken uitgewezen dat je er ook langer en sneller door kunt lopen. Het beste werkt een playlist van Spotify, speciaal voor hardlopers. De muziek heeft een vast aantal beats per minute waardoor je lekker in een strak ritme kunt lopen. Er zijn playlists voor hardlopers die van country houden, van soul of drum ’n bass, wat je maar wilt.

2. Neem een andere route

Veel mensen lopen iedere keer hetzelfde rondje. Logisch, je wil het liefst vlakbij huis blijven en je hebt inmiddels wel ontdekt welke route het mooist is. Maar dat is natuurlijk wel saai. Het kan enorm helpen om eens ergens anders te gaan lopen. Pak de auto of de fiets en ga naar een natuurgebied, loop je vaste route eens de andere kant op of ga zo ver je kan in dezelfde richting en weer terug. Wissel dit af en je brengt de spanning terug in je rondje.

3. Wissel je tempo af

Veel mensen vinden vooral de lange duurloop saai. Ben jij zo iemand die vaak 15 kilometer in hetzelfde tempo blijft lopen, probeer dan eens wat anders. Doe een intervaltraining, loop eens 5 kilometer op je aller hardst of wissel wandelen af met hardlopen. Breng kortom variatie aan in je tempo. Het handigst is om daar wel van tevoren over na te denken en je tempovariaties volgens een vast schema af te werken. Zo deel je de run op in kleinere stukjes waardoor het minder saai lijkt.

4. Zoek een loopmaatje

Een maatje om mee hard te lopen is niet alleen gezellig, het werkt ook motiverend. Je hebt de afspraak immers al gemaakt en die zeg je niet zomaar af. Ook is de verleiding kleiner om langzaam te gaan lopen of een stuk af te snijden. Je wil liever niet onderdoen voor je partner. Een beetje keuvelen onderweg zorgt er bovendien voor dat de tijd voorbij vliegt. Hardlopen saai? Niet als je de laatste roddels kunt bespreken.

5. Stel een doel

Apps als Runkeeper of Strava hebben de mogelijkheid om tussentijdse doelen te stellen. De app zegt dan wanneer je een kilometer hebt gehad en hoe hard je hebt gelopen. Daarmee breek je de run op in kleine stukjes, waardoor het minder saai wordt. Daarnaast motiveert het om een tandje bij te zetten. Ook zorgt het voor wat afwisseling tijdens het lopen.

6. Geef het tijd

Hardlopen is vooral in het begin saai. De tijd lijkt te kruipen en na tien minuten voelt het alsof je al uren aan het lopen bent. Maar dat went. Wie wel eens halve of zelfs een hele marathon heeft gelopen weet: op een gegeven moment glijdt de tijd vanzelf voorbij. Je zit in een flow, hebt een heerlijke cadans en bent alleen maar bezig met lopen. Bij mij ontstaat dat gevoel meestal pas echt na een half uurtje, maar het kan vast sneller. Belangrijkste is: zet door.