7 veel gemaakte fouten tijdens de marathon

Ruim 42 kilometer achter elkaar hardlopen, ga er maar aan staan. Hoeveel mensen je ook zijn voorgegaan, de marathon blijft een ongelooflijk knappe prestatie. Maanden van voorbereiding moeten gaan resulteren in die felbegeerde medaille. Liefst haal je ook je geplande eindtijd. Maar dan moet er natuurlijk niets misgaan. Lees hieronder over 7 veel gemaakte fouten tijdens de marathon en zorg dat je niet hetzelfde overkomt als vele sporters voor jou.

Te snel starten
Je hebt er zin in en aangemoedigd door de mensen langs de kant ga je voortvarend van start. Iets té voortvarend blijkt als je na 5 kilometer op je horloge kijkt. Je tempo ligt veel te hoog. Dit ga je niet volhouden. Dat weet je best, maar vertragen is vaak weinig aanlokkelijk. Doe het toch! Houd vanaf het begin in de gaten hoe snel je loopt en ga je harder dan je van plan was, rem dan af.

Te laat beginnen met drinken
Je gaat zo lekker in het begin en hebt geen zin om je te laten afleiden door zoiets banaals als een flesje water. Een slecht idee! Als je te lang wacht met drinken, zijn je ingewanden al half uitgedroogd. Het is lastig om dat weer in te halen. Plan van tevoren bij welke afstanden je iets gaat drinken en houd je daaraan.

Te warm kleden
Ja, van hardlopen krijg je het warm. Laat je dus niet verleiden tot dikke truien, ook al is het koud aan de start en moet je lang wachten. Die dikke kleding wreekt zich al na een paar kilometer, want waar ga je dat veel te warme loopjack laten? Je kunt het beter véél te koud hebben dan een klein beetje te warm.

Nieuwe kleding
Les 1 voor iedere marathonloper: loop nooit maar dan ook nooit een marathon op nieuwe schoenen. En kies ook niet voor dat leuke nieuwe shirtje. Loop in kleding en op schoenen die zichzelf al bewezen hebben en waarvan je weet dat ze lekker zitten.

Vergeten te ontspannen
Een marathon, zeker als het de eerste is, is een spannende gebeurtenis. Niet alleen loop je een afstand die je nog nooit eerder hebt gelopen, er staan ook mensen te kijken én je wilt een bepaalde streeftijd halen. Vergeet niet dat het een hobby is (al is dat soms lastig na 30 kilometer). Probeer ontspannen te lopen, lach wat naar het publiek en loop een beetje warm van tevoren, zodat je ontspant.

Te langzaam lopen
Je hebt de snelle starters, maar ook de te voorzichtige lopers. Denk je vooraf al dat het heel zwaar gaat worden dan start je misschien te langzaam of ga je op het eind juist langzaam lopen. Je bent heel moe en denkt dat je niet meer kunt. Vaak zit er dan toch nog meer in het vat dan je denkt. Probeer je tempo vast te houden en geloof in jezelf.

Te weinig eten
De marathon is een slijtageslag, waarvoor je eigenlijk niet genoeg koolhydraten kunt binnenkrijgen. Probeer het toch en zie zo de man met de hamer te voorkomen. Eet de dagen voor de marathon extra en op de dag zelf ook. Zorg onderweg voor gelletjes met suiker. Aan het eind helpt gel met cafeïne om weer te focussen en positief te blijven.