calorieën verbranden hardlopen

COLUMN: “Ooit was ik zo fit. Nu begin ik weer onderaan”

Rozemarijn traint voor de halve marathon. Ze is net begonnen en heeft nog ongeveer 12 weken te gaan. Ooit liep ze marathons, maar haar vorm is nu ver te zoeken. Iedere week schrijft ze over haar vorderingen en wat haar verder opvalt tijdens het hardlopen.

Marathon
Mijn hoogtepunt op sportief gebied was de marathon tijdens midzomernacht in het puntje van Noorwegen. Ik was fit, had maandenlang getraind en liep die marathon alsof ik een stevig blokje omging op zondagmiddag. Kortom, ik was in vorm. Was, inderdaad. Het is inmiddels drie jaar geleden en op een enkele halve marathon in datzelfde jaar na heb ik weinig serieus meer getraind. Ik bleef wel sporten, maar deed van alles wat en niets echt goed.

Het roer om
Enkele weken geleden had ik daar genoeg van. Na weer een week waarin de wandeling naar de supermarkt voor lichaamsbeweging moest doorgaan, besloot ik het roer om te gooien. En omdat eerdere pogingen wegzakten in goede bedoelingen, ging ik het dit keer fanatieker aanpakken. Ik kocht nieuwe renschoenen, schreef me direct in en vertelde zo ongeveer iedereen die ik kende over mijn plannen. Het zijn oude trucs, maar ze werken echt. Het is net dat extra zetje dat je nodig hebt.

Tempo maken
Omdat ik altijd wel ben blijven sporten, lukte het me nog prima om een uur achter elkaar hard te lopen. Het tempo waarin dat gebeurde, viel me echter vies tegen. Met 9,5 kilometer per uur ben ik nog ver verwijderd van mijn doel: de halve marathon eind juli in 1 uur en 55 minuten. Sommigen doen dat met twee vingers in hun neus, voor mij is het altijd lastig gebleken om tempo te maken. Ik kan wel láng, maar niet hárd lopen.

Het bos in
Daar wil ik nu serieus aan gaan werken, maar eerst moet ik een bepaalde basisvorm zien te bereiken. Ik ben in elk geval blij dat ik de motivatie weer heb gevonden om tenminste drie keer per week te gaan hardlopen in het bos. Sinds enkele maanden woon ik midden op de Veluwe omringd door steeds groener wordende bomen. De stille bospaadjes fluisteren iedere dag mijn naam. Ik kan dus niet anders, hardlopen zal ik 😉