Eerste marathon enorme boost voor je gezondheid

Het lopen van een marathon blijkt veel gezonder dan gedacht. Vooral de gezondheid van trage en oudere hardlopers gaat fors vooruit na het lopen van een marathon.

Eerste marathon gezonder dan gedacht

De onderzoekers noemen die eerste marathon een soort facelift voor je bloedvaten. Het trainen voor een marathon gaat de veroudering van de belangrijkste bloedvaten tegen.
Onderzoeker Anish Bhuva verklaart: “Beginnende hardlopers die gedurende zes maanden trainden voor hun eerste marathon en deze ook daadwerkelijk uitliepen, bleken fittere bloedvaten te krijgen, die vergelijkbaar zijn met bloedvaten die 4 jaar jonger zijn. Ook veranderden de bloedwaarden op een manier die te vergelijken is met het gebruik van medicijnen die de kans op een beroerte met 10 procent verlagen.”

Waarom hardlopen zo gezond is

Als we ouder worden neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Dat komt onder meer doordat onze bloedvaten stijver worden. Al eerder wees onderzoek uit dat hardlopers die hun leven lang trainen jongere bloedvaten hebben. In deze nieuwe studie is specifiek gekeken naar het effect van de trainingsperiode voor de eerste marathon van hardlopers.

Daarvoor zijn 139 gezonde hardlopers tussen de 21 en 69 jaar gevolgd. Zij moesten zes maanden lang een trainingsschema voor beginners volgen. Voor de training begon en twee weken na het uitlopen van de marathon kregen de deelnemers een MRI-scan, echo’s van hart en bloedvaten, een fitheidstest en hartslag- en bloeddrukmetingen. Wat bleek: na afloop was de aorta veel minder stijf. De biologische leeftijd was vier jaar lager dan aan het begin van de trainingsperiode.

Ook beginnende hardlopers gezonder dan wie niet loopt

Bhuva: “Je hoeft echt geen topsporter te zijn om te profiteren van de voordelen van het lopen van een marathon. Sterker nog: mensen die er het meeste baat bij hebben zijn de ouderen en de langzamere lopers. Door netjes het marathontrainingsschema voor beginners te volgen en de marathon uit te lopen, is het dus mogelijk je hart en bloedvaten te verjongen.”

Bron: Science Daily