hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen: 7 tips zodat het wél leuk is

Hardlopen in de regen, je moet ervan houden. Persoonlijk ben ik geen liefhebber. Sterker nog, ik doe het eigenlijk nooit, tenzij Buienradar er per ongeluk naast zit. Dan kom ik doorweekt en chagrijnig thuis en neem mezelf voor alleen nog te gaan hardlopen in de zomer. Maar ja, na een warme douche en droge kleren denk ik daar toch weer iets anders over dus probeer ik de volgende keer beter voorbereid te zijn. Door bijvoorbeeld deze 7 tips ter harte te nemen:

1. Trek een ademende regenjas aan

Als je weet dat je in de regen moet lopen, trek dan alsjeblieft een regenjas aan en laat jezelf niet nat regenen. Er zijn tegenwoordig genoeg ademende regenjasjes, die dun zijn en waar je niet drijfnat van het zweet uitkomt. Investeer in eentje. Hij kan ook handig zijn bij wandelen of fietsen.

2. Ga je hardlopen in de regen, zet dan een petje op

Het is niet het eerste waar je aan denkt, de zon schijnt immers niet, maar een petje is echt een goed idee. Als je gaat hardlopen in de regen stroomt het water steeds in je ogen waardoor je ze maar moeilijk open kunt houden. Een petje zorgt ervoor dat het water net niet in je ogen komt. Bovendien houdt de pet je een beetje warm.

3. Denk bij thuiskomst aan je schoenen

Het is niet goed voor je schoenen als ze drijfnat worden. De demping, de zolen, het lijdt allemaal onder de nattigheid. Haal bij thuiskomst direct je binnenzooltjes eruit en stop er kranten in, die het vocht opnemen. Zet je schoenen liever niet onder de verwarming. Daardoor droogt de zool alleen maar uit.

4. Doe een tempoloop

Het is koud en nat, zo fijn is het niet buiten. Ga je toch hardlopen in de regen, kies dan voor een tempoloop in plaats van een lange duurloop dan ben je sneller warm en korter buiten. Beter!

hardlopen in de regen

5. Ga je hardlopen in de regen: wees voorzichtig

Als het regent is het zicht slechter. Auto’s of fietsers zien je dus gemakkelijker over het hoofd. Neem een lichtje mee of kijk extra goed uit. Ook kan de regen voor gladheid zorgen. Neem daarom kortere passen, zodat je iets stabieler staat en minder snel uitglijdt.

6. Kleed je niet te warm aan

Je bent geneigd om een heleboel laagjes over elkaar aan te trekken als het regent. Erg warm is het dan immers meestal niet. Pas daarvoor op. Het kan al snel zweterig en klam worden. Ook wordt de vochtige kleding zwaar.

7. Bereid je mentaal voor op hardlopen in de regen

Lachen in de regen, zeggen ze. Nou, dat hoeft ook weer niet, maar een beetje positiviteit en blijheid heb je wel nodig. Probeer dus de schoonheid te zien van de regen die op de bomen neerkomt, denk aan hoe sterk en fit je wordt en dat je nu extra goed voorbereid bent als je volgende loopwedstrijd onverhoopt ook in de regen plaatsvindt.

BONUSTIP: Neem meer marge met Buienradar

Ikzelf ben in staat om te concluderen dat het om 16.07 uur droog zou moeten zijn tot 17.15 uur. Precies in die tijd ga ik dan lopen. Zit Buienradar er 5 minuten naast dan word ik dus alsnog zeiknat. Ergo: neem meer marge. Wees coulant en geef Buienradar een half uurtje om het verkeerd te hebben. Daarna mag je boos worden.