Op welk moment van de dag verbrand je de meeste calorieën?

Natuurlijk loop je vooral hard om fit te blijven en omdat het zo lekker is, maar het is toch mooi meegenomen dat je er een berg calorieën mee verbrandt. Die berg verschilt alleen een klein beetje per moment op de dag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je op bepaalde tijdstippen meer calorieën verbrandt dan op andere. En nee, niet alleen op het moment dat je in de sportschool staat.

Het heeft allemaal te maken met je biologische klok. Je stofwisseling werkt sneller of juist minder snel afhankelijk van hoe laat het is. In vakblad Current Biology beschrijven onderzoekers hoe ze zeven deelnemers een maand lang in een laboratorium onderzochten. De proefpersonen bevonden zich in een ruimte zonder ramen, klokken of mobiele telefoons. Iedere nacht gingen de deelnemers vier uur later slapen dan de nacht ervoor.

Volgens de wetenschappers kon het lichaam alleen zo enkel rekenen op de interne klok zonder invloeden van buitenaf. De onderzoekers konden zo de snelheid van de stofwisseling meten op verschillende momenten op de dag. Daaruit bleek dat aan het eind van de middag en aan het begin van de avond ons metabolisme het snelst werkt. We verbranden dan 10 procent meer calorieën dan in de ochtend. Midden in de nacht verbranden we het minst.

Je verbrandt 10 procent meer calorieën aan het eind van de middag

Al eerder is aangetoond dat ons bioritme veel invloed heeft op onze stofwisseling. Een tien procent hogere verbranding is ook behoorlijk veel. Stel je gaat rond half negen ’s ochtends een uur sporten, waarmee je 600 calorieën verbrandt. Dan verbrand je om zes uur ’s avonds met dezelfde inspanning 660 calorieën. Daar kun je toch weer een cappuccino van drinken. De onderzoekers merken wel terecht op dat de onderzochte groep mensen erg klein is. Meer onderzoek is dus nodig.

Maar toch: Wie het net als ondergetekende echt niet op kan brengen om ’s ochtends voor het werk naar de sportschool te gaan heeft nu een goed excuus: aan het begin van de avond verbrand je meer calorieën. Dan moet je natuurlijk niet wachten tot middernacht want dan zakt je metabolisme weer in.