Waarom je écht in de natuur moet hardlopen

Hardlopen kun je natuurlijk doen in de grootstedelijke concrete jungle, maar eigenlijk is het een sport die in de natuur thuishoort. Niets lekkerder dan omringd door bomen, planten en gras je kilometers maken. Dat heeft veel meer voordelen dan je denkt.

Ontspannen hardlopen
De natuur ontspant. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat je al na twintig minuten in de natuur begint te ontstressen. Niet voor niets spreken mensen van hun hoofd leeg maken tijdens het hardlopen of even alles van je af laten glijden. Dat komt niet alleen door het hardlopen zelf, maar ook doordat je omringd bent door de natuur.

Geen uitlaatgassen tijdens het lopen
Zo gezond als de lucht in de natuur is, zo slecht is hij soms in de stad. Vermijd hardlopen langs drukke autowegen. Dat doet soms meer kwaad dan goed. Als je rent, ga je namelijk dieper ademhalen en staan je luchtwegen meer open. De vervuilde lucht komt dan dieper in je longen terecht en dat kan erg ongezond zijn. Veel beter is het om de stad uit te gaan en over rustige landweggetjes te gaan rennen.

Je maakt meer kilometers
Wie allebei wel eens heeft gedaan weet: in de natuur loop je makkelijker langere afstanden dan in de stad. Je kunt eindeloos de paadjes en weggetjes blijven volgen zonder dat je hoeft na te denken over de route, je hoeft je niet in te houden omdat je de weg over moet steken en je hebt geen last van verkeerslawaai. Voor je het weet, heb je er de eerste tien kilometer op zitten.