Vol goede moed zet je je eerste passen in hardloopland. Stiekem hoop je natuurlijk dat je na een half uurtje op zijn sloompies joggen helemaal high van de endorfines terugkomt. Valt dat even tegen. Die runner’s high, je gelooft er helemaal niets van. Bestaat die eigenlijk wel?
Het antwoord is ja en nee. Ikzelf ervaar het niet als een kortdurende runner’s high, maar meer als een uren lang aanhoudend vrolijk gevoel. Daarvoor moet ik dan wel zeker drie kwartier stevig aan de bak. Ik kan een beetje moe en zelfs wat down denken dat ik echt geen zin heb vandaag. Ga ik dan toch, dan kom ik vrijwel altijd opgewekt terug. Ik heb ook wel voor een marathon getraind en dan vond ik het effect afnemen als ik echt lange afstanden liep. Mogelijk omdat ik dan gewoon te moe terug kwam. Ook heb ik tijden gehad dat ik er weinig van merkte. Daarom zou ik het ook eerder een sluimerend goed gemoed willen noemen dan een enorme kick.
Het effect van hardlopen is net als het effect van cafeïne heel verschillend per persoon. Ik kan bijvoorbeeld nog een kopje koffie drinken om 11 uur ’s avonds en dan in slaap vallen, terwijl een ander al wakker ligt bij de gedachte aan koffie. Zo is het ook met hardlopen. Het kan dus zijn dat je weinig merkt van de endorfines die je aanmaakt, maar bijna iedereen ervaart wel een soort van blij gevoel dat je een runner’s high kunt noemen.
Wat is endorfine?
Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. De neurotransmitter wordt aangemaakt in de hypofyse tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. In de eerste plaats dient endorfine als onderdrukker van pijn. Daarnaast zorgt het voor gevoelens van euforie en geluk. Het is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en wordt in die zin ook in verband gebracht met verslavingen. Zelfs bij het eten van chocola komen endorfines vrij. Wist je dat de naam een samentrekking is van endo (binnen) en morfine? Het is dus een soort morfine die je lichaam zelf produceert.
Endorfine maak je volop aan tijdens het hardlopen, vandaar dus het euforische gevoel dat we runner’s high noemen. Nog uren na het sporten komt de stof vrij en zorgt het dus voor een opwekkend effect.
Hoeveel endorfines maak je aan tijdens het hardlopen?
Hoeveel endorfines je precies aanmaakt, hangt af van hoe lang en hoe intensief je beweegt. Voor een optimaal resultaat moet je minstens een half uur tot drie kwartier op een gemiddeld duurtempo lopen. Dat wil zeggen dat je nog kunt praten tijdens het rennen. Zo kun je tot wel vijf keer meer endorfine aanmaken dan je in rust zou hebben gedaan.
Runner’s high en 4 andere effecten van endorfine bij het hardlopen
Endorfine is heel nuttig bij het hardlopen, maar zeker ook daarna. Ik noem vijf positieve effecten.
1. Het verhoogt je pijngrens
We schreven het al: de belangrijkste functie van endorfine is het onderdrukken van pijn. Van de ene kant is dat heel handig: pijntjes tijdens het rennen voel je minder snel. Van de andere kant is het oppassen geblazen, want: pijntjes tijdens het rennen voel je minder snel 😉
2. Je raakt minder snel buiten adem
Endorfine beïnvloedt hart en luchtwegen. Daardoor kun je een langdurige inspanning langer volhouden. Precies wat je wil als je met een lange duurloop bezig bent.
3. Het vermindert stress
Endorfine is ook een angstremmer. Het zorgt ervoor dat je negatieve gevoelens minder sterk ervaart en kan zo je stressniveau verminderen, zodat je met een heerlijk leeg hoofd weer terugkomt van je rondje rennen.
4. Je wordt er vrolijk van
Dat is die befaamde runner’s high. Je wordt blij van endorfines in je lijf en de gezondste manier om dat voor elkaar te krijgen is hardlopen (oké en seks misschien).
5. Je wordt minder snel ziek
Je weerstand verbetert door endorfines. Als je een sterker immuunsysteem hebt, krijg je minder snel last van verkoudheidjes of andere kwalen.
Kortom: ren jezelf gelukkig en gezond.