calorieën verbranden hardlopen

Calorieën verbranden met hardlopen: Hoeveel verbrand je in een uur?

Calorieën verbranden met hardlopen, het is zeker niet het allerbelangrijkste, maar wel een fijne bijkomstigheid. Met hardlopen verbrand je relatief veel calorieën, meer dan met tennis of fietsen bijvoorbeeld. Hoeveel dat dan precies is? We zetten de belangrijkste cijfers op een rij. Het maakt daarbij natuurlijk uit hoeveel je weegt en hoe hard je loopt.

Maar eerst een woord vooraf: Hardlopen moet je vooral doen voor je plezier en je gezondheid. Als je enkel gaat hardlopen om calorieën te verbranden, zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen. Je moet namelijk lang lopen om bijvoorbeeld een stuk taart weer kwijt te raken en uit eigen ervaring weet ik dat je van hardlopen honger krijgt dus eet je vaak net even wat meer op de dagen dat je loopt.

Hoeveel calorieën kun je verbranden met hardlopen?

Gemiddeld heb je als vrouw 2.000 (kilo)calorieën per dag nodig en als man 2.500. Wie een uur hardloopt verbrandt met gemak 800 calorieën dus dat tikt behoorlijk aan. Sterker nog, er zijn maar weinig sporten waarmee je meer calorieën verbrandt. Grofweg kun je zeggen dat je 100 calorieën per kilometer verbrandt, maar er is een behoorlijk verschil in lichaamsgewicht. En voor je je rijk rekent: met wandelen verbrand je een stuk minder. Dat komt, doordat je met hardlopen een zweefmoment hebt, waarbij dus allebei je voeten van de grond zijn. Juist het afzetmoment kost veel energie.

calorieën verbranden hardlopen

Hoeveel calorieën kun je als vrouw verbranden met hardlopen?

Als vrouw verbrand je per kilo lichaamsgewicht net iets meer calorieën dan een man. Stel je loopt 9,5 kilometer per uur gedurende 60 minuten en je weegt 65 kilo. Dan verbrand je ongeveer 730 calorieën. Loop je 10,5 per uur dan kom je op 785 calorieën en houd je het bij 8,5 per uur dan kom je op zo’n 670 calorieën. Weeg je 70 kilo dan kom je op 755 calorieën bij deze snelheid. Loop je 10,5 met dit gewicht dan kun je met hardlopen zelfs 881 calorieën per uur verbranden. Zo zie je dat je als gemiddelde vrouw al vrij snel meer dan 700 calorieën verbrandt met een uur hardlopen. Wil je het precies uitrekenen dan zijn er tal van websites waar je je lengte en gewicht in kunt vullen.

Hoeveel calorieën verbrand je als man?

Als man verbrand je al snel meer calorieën dan als vrouw, omdat je zwaarder bent. Ben je even zwaar dan verbrandt de vrouw iets meer. Stel je weegt 80 kilo en je loopt 10,5 kilometer per uur, dan verbrand je bijna 930 calorieën, weeg je 85 dan zijn dat er 1.010 en weeg je 90 kilo dan kom je op 1.090. Loop je 12 kilometer per uur dan kom je meestal wel boven de 1.100 calorieën uit. De cijfers zijn gebaseerd op deze calculator. Gebruik je een andere, bijvoorbeeld deze, dan komt het aantal verbrande calorieën iets lager uit, maar het scheelt niet veel.

Calorieën verbranden hardlopen: een overzicht

Veel handiger dan een caloriecalculator is onderstaand schema. Het gaat uit van het aantal calorieën per uur dat je verbrandt per kilo lichaamsgewicht.

Tempo/uur Kcal/uur/kg lichaamsgewicht
8,36 km9,5 kcal
9,65 km10,5 kcal
10,78 km11,5 kcal
12,07 km13,0 kcal
14,48 km16,0 kcal
17,54 km19,0 kcal

Dit werkt heel eenvoudig: Stel je weegt 70 kilo. Dan verbrand je met een uur hardlopen met een snelheid van 10,78 kilometer per uur dus 70×11,5 kcal. Dat is 805 calorieën. Weeg je 65 kilo dan verbrand je 747,5 calorieën en weeg je 75 dan kom je op bijna 863 calorieën in een uur.

Zo zie je dus dat je met hardlopen veel calorieën kunt verbranden, maar het is ook een zware sport die veel van je lichaam vraagt. Met wandelen of fietsen verbrand je bijvoorbeeld minder calorieën, maar je houdt het wel veel langer vol. Je gaat zelden een hele middag hardlopen, maar op de fiets doe je dat wel en verbrand je dus in totaal misschien wel meer calorieën.