hardloopschema beginners

Veroudert je huid echt sneller als je veel hardloopt?

Lekker in de frisse buitenlucht sporten, dat is toch eigenlijk het mooiste wat er is? Niet in zo’n zweterige sportschool, maar fijn in het groen. Vooral fanatieke hardlopers zijn dol op eindeloos kilometers maken over dijken en door parken. Er is alleen één nadeel: je huid zou sneller verouderen, maar is dat ook zo?

Het idee is dat je gezicht veroudert doordat het herhaaldelijk heen en weer stuitert tijdens het hardlopen. Daardoor zou het elasticiteit verliezen. Het wordt wel de ‘runnersface’ genoemd. The Huffington Post vroeg experts hoe het daar nu echt mee zit. Dokter Rachel Nazarian van de Schweiger Dermatology Group in New York legt uit dat er een kern van waarheid in zit. Je lichaam maakt meer vrije radicalen aan als het onder druk staat, maar dat kun je compenseren door inname van anti-oxidanten, zoals vitamines die je in groente en fruit vindt.

“Als je schade oploopt door vrije radicalen of oxidatieve stress, zul je ook sneller tekenen van veroudering opmerken. Dat komt omdat de afbraak van collageen en elastine, die allebei voor stevigheid en elasticiteit zorgen, versneld wordt en je huid er dus slapper uitziet”, aldus Nazarian. “En het is dat proces dat kan leiden tot de bekende runnersface.” Maar wat volgens haar het verschil maakt tussen buiten en binnen sporten is luchtvervuiling. “Mensen die buiten sporten krijgen zo twee keer te maken met oxidatieve stress.”

Vooral de zon en luchtvervuiling zorgen voor huidveroudering door hardlopen

Volgens dermatologe Kanchanapoomi Levin is de huidveroudering zelfs meer te wijten aan blootstelling aan de zon dan aan het sporten op zich. “Overmatige blootstelling aan de zon zorgt voor ongelijke pigmentatie, een verdikte huid, rimpels, volumeverlies en uiteindelijk soms ook huidkanker. De veroudering van je huid komt dus vooral doordat je onbeschermd in de zon loopt, en niet door het sporten zelf.”

Beiden zijn het er over eens dat sporten meer voor- dan nadelen heeft voor de huid.  “Allereerst verhoogt lichaamsbeweging je bloedcirculatie waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen naar de lichaamscellen verhoogd wordt. Het resultaat: je huid herstelt sneller en de collageenproductie neemt toe”, aldus Kanchanapoomi Levin.

Geef een reactie