beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen: met deze 9 tips houd je het wél vol

Je wil wel beginnen met hardlopen, maar je doet het niet. Je bent bang dat je een te slechte conditie hebt, het is koud buiten en je vindt het eerlijk gezegd ook een beetje mal om op een sukkeldrafje dwars door de stad te gaan lopen. Kortom, er zijn nogal wat drempels die je over moet. En als je dan eindelijk zo ver bent, valt het meestal ook niet echt mee. Want inderdaad: na anderhalve kilometer ben je uitgeput en van die runners high heb je weinig gemerkt. Maar houd moed: hardlopen is typisch een sport die pas fijn is als je het een tijdje doet.

Met deze 9 tips lukt het wél om door te zetten en ga je het hardlopen nog leuk vinden ook.

1. Koop goede schoenen

Met goede hardloopschoenen snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds loop je direct veel lekkerder door de heerlijk zachte demping en loop je minder kans op blessures. Anderzijds vormen die dure, glimmende schoenen een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan lopen. Je hebt niet voor niets meer dan honderd euro gespendeerd, nu moet je ook gaan.

2. Schrijf je in voor een wedstrijd

Als je gaat beginnen met hardlopen, werkt niets zo motiverend als een loopwedstrijd. Misschien vind je dat spannend, omdat je nog een beginner bent, maar vergeet niet dat er heel veel beginners zijn. Schrijf je in voor een vijf of zelfs tien kilometer en je zult zien dat je echt niet de enige bent, die geen topconditie heeft. Met een goed hardloopschema voor beginners heb je die vijf kilometer zo bij elkaar getraind.

3. Weet dat het went

Veel hardlopers ervaren in het begin een verschrikkelijk gevoel van verveling. De minuten kruipen voorbij en je vraagt je af waarom je dit in godsnaam aan het doen bent. Dat is typisch een gevoel dat over gaat. Op een gegeven moment wennen je hersenen aan de cadans van het lopen en kom je in een flow. Je kunt dan uren gedachteloos door rennen.

4. Schrik niet van je basisconditie

Bij veel mensen zakt de moed in de schoenen als ze tijdens de eerste training niet verder komen dan een kilometer of twee. Wanhoop niet: na enkele weken zul je al een enorme vooruitgang boeken. Het is echt een kwestie van even doorzetten. Later kun je niet meer begrijpen dat je ooit moeilijk deed over twee kilometer.

beginnen met hardlopen

5. Ren op muziek

Muziek werkt heel goed bij hardlopen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat je zelfs snellere tijden haalt als je muziek luistert tijdens het lopen. Spotify heeft speciale playlists waarbij je op een bepaald aantal beats per minute kunt lopen dat past bij je tempo. Zo kun je in een heel prettig ritme rennen en luister je ook nog naar een gezellig muziekje.

6. Denk aan je gezondheid

Hardlopen is gezond. Als je gaat beginnen met hardlopen, zul je bijvoorbeeld merken dat je hartslag in rust omlaag gaat, omdat je conditie verbetert. Andere vormen van cardiotraining hebben natuurlijk hetzelfde effect, maar hardlopen heeft als voordeel dat je ook nog in de natuur bent en niet in zo’n zweterige sportschool. Je ademt dus lekker frisse lucht in en kunt fijn je hoofd leeg maken. Zie je het niet meer zitten, denk dan aan de gezondheidsvoordelen van hardlopen.

7. Ren met een maatje

Natuurlijk heb je soms geen zin om van die bank af te komen. Het helpt dan gigantisch als je met iemand hebt afgesproken om te gaan hardlopen. Je hoeft echt niet veel te praten en kunt gewoon lekker je muziek opzetten. Het gaat erom dat je die afspraak hebt, waardoor je ook daadwerkelijk gaat en niet uitstelt tot morgen.

8. Trek fijne sportkleding aan

Je hoeft heus geen nieuwe kleding te gaan kopen als je gaat beginnen met hardlopen, maar het is wel fijn om iets te dragen wat je mooi vindt of waar je je lekker in voelt. Het helpt ook als je die kleding alvast klaar legt of zelfs aantrekt. Wie sportkleding aan heeft, voelt zich veel meer verplicht om ook echt te gaan sporten.

9. Beginnen met hardlopen: Overdrijf het niet

Hoe fanatiek je ook sport, met hardlopen gebruik je toch weer andere spieren. In het begin zul je dus ook zeker spierpijn hebben. Die gaat snel weer over, mits je niet te gek doet. Bouw het trainen dus rustig op en ga zeker in de eerste weken niet meer dan twee of drie keer per week. Je lichaam moet echt wennen aan het lopen. Langzaam kun je steeds meer aan en voor je het weet loop je dagelijks.